Zetten ligt in de regio Overbetuwe. Deze regio leent zich bij uitstek om te fietsen, wandelen, toeren of zelfs te kanoën en wordt gekenmerkt door slingerende landweggetjes langs vele boomgaarden (met in het voorjaar prachtige bloesems), oude boerderijen en molens. Daarnaast stroomt hier de langste rivier van Nederland; de Linge.

Café Restaurant Antonn bevindt zich in het centrum van Zetten in de regio Overbetuwe. U kunt uw tocht langs de Linge of in de Overbetuwe combineren met een bezoek aan ons Café Restaurant. Ideaal voor bijvoorbeeld een familiedag of bedrijfsuitje.

Geschiedenis van Zetten

Archeologische vondsten geven aan dat het gebied rond Zetten in het Romeinse tijdperk al bewoond werd. Het gebied was gelegen aan de grens van het Romeinse rijk en het gebied van de Germaanse stammen. De rivieren door het gebied vormden een natuurlijke barrière in de strijd tegen de Germanen. De huizen waren gemaakt met wanden van vlechtwerk bestreken met leem. Het ligt op iets hogere grond, waardoor het minder vaak overspoeld raakte in de tijd dat er nog geen dijken waren.

Bij de watervloed van 1809 kwam echter de hele Betuwe onder water te staan. Zetten werd voor een groot deel verwoest en zes inwoners van het dorp kwamen om het leven. Het hoogste punt in Zetten met daarop de in 1870 gebouwde kerk diende als vluchtheuvel. Op de zwaar geplafonneerde zolder kon aan 300 mensen onderdak worden geboden.

In de voormalige bierbrouwerij Steenbeek van Zetten werd in 1849 een vrouwenopvang ‘Asyl Steenbeek’ gesticht. Dit asiel richtte zich op vrouwen die in de prostitutie waren terechtgekomen en daar weer uit wilden. Het asiel was de eerste in heel Europa voor deze groep vrouwen. Oprichter was de predikant Heldring. Hij had in de Goudse vrouwengevangenis gezien hoe jonge vrouwen die voor een relatief onschuldig vergrijp in de gevangenis zaten, werden geronseld om na hun vrijlating in een bordeel aan de slag te gaan. Naast deze vrouwenopvang richtte hij nog meer stichtingen op voor de opvang en opvoeding van verwaarloosde jonge en oudere meisjes. Heldring wordt gezien als pionier van de kinderbescherming.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er fel gevochten en veel vernield in Zetten en omringende dorpen. Met name in de winter van 1944-1945 in de nasleep van Operatie Market Garden. Ter nagedachtenis van de bevrijding is er in Zetten een bevrijdingsmonument geplaatst.

Het inwonertal van Zetten is in de 19e eeuw sterk gegroeid. In 1840 telde Zetten 510 inwoners; in 1872 1096, in 1890 1563 inwoners. Momenteel heeft het dorp 5250 inwoners.

Reserveer direct